Tijdelijke optionele regeling voor algemene vergaderingen door COVID-19

Terug naar het overzicht

20 april 2020

Tijdelijke optionele regeling voor algemene ver­gaderin­gen door COVID-19

Een vol­macht­enbesluit voert tijdelijk ver­soe­pelin­gen en keuze­mogelijkhe­den in zodat ven­nootschap­pen dit jaar op een rechts­geldige wijze een algemene ver­gader­ing kun­nen organ­is­eren zon­der de dwin­gende regels ter bestri­jd­ing van COVID-19 te overtre­den. Het betre­ft een optionele regeling. De ven­nootschap­pen mogen dus steeds het gewone recht toepassen, weliswaar zon­der afbreuk te doen aan de dwin­gende regels ter bestri­jd­ing van COVID-19.

De afwijkin­gen op het ven­nootschap­srecht zijn van toepass­ing op de ver­gaderin­gen die plaatsvon­den, of had­den moeten plaatsvin­den, tussen 1 maart en 3 mei 2020. Een ver­leng­ing na 3 mei 2020 is mogelijk al ook dan de nor­male regels voor bijeen­roeping, werk­ing en stem­ming van de ver­gader­ing (AV) onmo­gelijk kun­nen wor­den gevolgd.

Ver­schil­lende opties

organ­isatie van een AV op afs­tand vol­gens het volmachtenbesluit

organ­isatie van een AV op afs­tand vol­gens artikel 7:137 WVV, ook zon­der statu­taire machtig­ing daartoe

uit­s­tel van een AV.

Voor wie?

alle ven­nootschap­pen, verenigin­gen en rechtsper­so­n­en die beheerst wor­den door het Wet­boek van Ven­nootschap­pen en Verenigin­gen en zijn voorgangers

de rechtsper­so­n­en met een orgaan van bestu­ur of een algemene ver­gader­ing die hun bestaan danken aan een bij­zon­dere wet of bij­zon­der reglement.

Bestu­ur laat ver­gader­ing door­gaan op afstand

Het bestu­ur­sor­gaan van een ven­nootschap of verenig­ing kan beslis­sen dat de algemene ver­gader­ing tóch zal door­gaan, maar dat de leden alleen vooraf mogen stem­men op afs­tand of via vol­macht. Ook al lat­en de wet en de statuten dat niet toe. De stem- en vol­mach­t­en­doc­u­menten mogen dan met alle mogelijke mid­de­len bezorgd wor­den: per e‑mail, via scan of via fotokopie. Het bestu­ur kan daar­voor een ter­mi­jn opleggen.
Het bestu­ur­sor­gaan mag zelf één of enkele vol­machthoud­ers aan­wi­jzen, zodat de eigen­lijke ver­gader­ing in beperk­te kring kan door­gaan.
Het bestu­ur kan ook de fysieke aan­wezigheid op de ver­gader­ing ver­bieden als de anti-coro­na­maa­trege­len niet nageleefd kun­nen wor­den. Al zijn er hier uit­zon­derin­gen, bv. voor de com­mis­saris, de vol­machthoud­er of de notaris indi­en er een authen­tieke akte moet wor­den opgesteld.
Het bestu­ur kan bepalen dat op de ver­gader­ing alleen schriftelijke vra­gen mogen wor­den gesteld, dat de schriftelijke vra­gen vooraf moeten wor­den inge­di­end, dat de bestu­ursle­den die vra­gen alleen schriftelijk zullen beant­wo­or­den, enz.
Bijeen­roepin­gen die al ver­stu­urd of bek­endge­maakt zijn, kun­nen gewi­jzigd wor­den zon­der dat de bijeen­roepings- of deel­ne­m­ings­for­maliteit­en moeten her­be­gonnen wor­den.
Bestu­ursraden kun­nen ook schriftelijk gehouden wor­den (una­nimiteit nodig) of via elek­tro­n­is­che com­mu­ni­catiemid­de­len die bijvoor­beeld tele­con­fer­enc­ing mogelijk mak­en (met gewone meerder­heid), zelfs als de statuten dat verbieden.

Bestu­ur kiest voor uit­s­tel van vergadering

De algemene ver­gader­ing uit­stellen is een andere optie, zelfs als de algemene ver­gader­ing al werd bijeengeroepen. Geno­teerde ven­nootschap­pen moeten dit uit­s­tel aankondi­gen op hun web­site en via een pers­bericht. De andere ven­nootschap­pen via het meest geëi­gende mid­del in het licht van de omstandighe­den’. Bijvoor­beeld via de web­site, via e‑mail, of als men niet over een e‑mailadres beschikt via de post.
In de huidi­ge stand van zak­en kun­nen ven­nootschap­pen waar­van het boek­jaar loopt van 1 jan­u­ari tot 31 decem­ber hun jaar­lijkse algemene ver­gader­ing — ongeacht de datum die in de statuten staat — uit­stellen met max­i­maal tien weken bovenop de peri­ode van zes maan­den die in het WVV is voorzien, d.w.z. tot uiter­lijk 8 sep­tem­ber 2020.
De uit­gestelde ver­gader­ing wordt behan­deld als een nieuwe ver­gader­ing op het vlak van bijeen­roeping, meld­ing van deel­ne­m­ing, vol­macht­en, stem­ming per brief en andere modaliteit­en.
Ver­gaderin­gen die bijeengeroepen wer­den omdat het net­toac­tief negatief dreigt te wor­den of negatief gewor­den is, en ver­gaderin­gen die bijeengeroepen wor­den op vraag van de com­mis­saris of een groep van aan­deel­houd­ers of leden, kun­nen in de regel niet uit­gesteld worden.