Op zoek naar de juiste CO2-uitstoot van mijn auto

Terug naar het overzicht

08 mei 2020

Op zoek naar de juiste CO2-uit­stoot van mijn auto

Er waren tij­den dat de fis­cale ‘toe­s­tand’ van uw voer­tu­ig afhanke­lijk was van de zoge­naamde fis­cale PK’s, een cijfer dat bepaald werd door para­me­ters zoals gewicht en cilin­der­in­houd. Van­daag is de CO2-uit­stoot van uw voer­tu­ig alles­bepal­end. Waar vin­dt u die? En is het de goeie?!

Inschri­jv­ings­be­wi­js of gelijkvormigheidsattest

Duikt u straks even het hand­schoenkast­je in op zoek naar de doc­u­menten van uw voer­tu­ig. Naast het onder­houds­boek­je en de (onge­bruik­te) han­dlei­d­ing vin­dt u er ook a) een inschri­jv­ings­be­wi­js of ken­teken­be­wi­js (het papi­er dat uit 2 delen bestaat); b) het gelijkvormighei­d­sat­test (of con­for­miteit­sat­test); c) een verzek­er­ingsat­test (groen) en eventueel d) een keur­ings­be­wi­js.
Voor onze CO2-uit­stoot zijn er slechts 2 doc­u­menten rel­e­vant: het inschri­jv­ings­be­wi­js en het gelijkvormigheidsattest.

De fis­cus kijkt (of beter keek) voor de CO2-uit­stoot enkel naar het inschri­jv­ings­be­wi­js. U vin­dt exact het­zelfde cijfer ook terug op het gelijkvormighei­d­sat­test, maar goed … zij namen dus het inschri­jv­ings­be­wi­js. U zal de CO2-uit­stoot daar nog steeds terugvin­den als uw voer­tu­ig oud­er is dan mid­den 2019. Maar sinds 1 juli 2019 ver­meldt de Dienst Inschri­jv­ing Voer­tu­igen geen CO2-waar­den meer op het inschrijvingsbewijs.

In antwo­ord op een par­lemen­taire vraag liet de min­is­ter van Finan­ciën weten dat als je nu de CO2-uit­stoot van je voer­tu­ig wil weten, je die gegevens kan terugvin­den op de web­site van de FOD Mobiliteit en Ver­vo­er. Boven­di­en — zo zegt de min­is­ter — wordt de CO2-uit­stoot ook ver­meld op gelijkvormighei­d­sat­testen.
Wij lei­den daar uit af: het gelijkvormighei­d­sat­test is ok.

WLTP of NEDC

De CO2-fraude uit 2015 gaf aan­lei­d­ing tot een herzien­ing van de testen die uit­gevo­erd wor­den om de juiste CO2-uit­stoot te bepalen. Nieuwe auto’s moeten sinds 1 sep­tem­ber 2018 de stren­gere WLTP-test (World­wide Har­mo­nized Light Vehi­cle Test Pro­ce­dure) onder­gaan in tegen­stelling tot de vroegere NEDC-test (New Euro­pean Dri­ving Cycle). Voor nieuwe auto­mod­ellen is dat zelfs sinds sep­tem­ber 2017.

Het was ook de bedoel­ing om die WLTP-uit­stoot­norm te gebruiken voor de aut­ofis­caliteit (aftrek­baarheid van autokosten, voordeel van alle aard, inschri­jv­ingstaks, …). Het prob­leem is echter dat het resul­taat van deze nieuwe testen heel wat hoger is dan die van de oude NEDC-test, wat dus indi­rect zou lei­den tot een belastingverhoging.

De fis­cus liet daarom toe dat u tot 1 jan­u­ari 2021 kiest tussen WLTP en NEDC. Maar vanaf 1 jan­u­ari 2021 zou enkel de WLTP-uit­stoot gelden. Recent is de belastin­gad­min­is­tratie daar toch weer op terug gekomen.

De fis­cus ziet drie mogelijkheden:

Is er enkel een NEDC-waarde bek­end., dan wordt die als basis genomen voor de fis­cale aspecten. In de prak­tijk betre­ft het wagens die dateren van vóór sep­tem­ber 2017 of 2018.

Ver­meldt het gelijkvormighei­d­sat­test zow­el de NEDC als de WLTP-waarde, dan heeft u de keuze.

Ten slotte is het ook mogelijk dat er enkel nog een WLTP-waarde wordt ver­meld, en dan is dat de basis voor de fis­cale aspecten.

Er is een grote kans dat u voor het voer­tu­ig dat u nu heeft, of dit jaar zou kopen, wel degelijk de NEDC én de WLTP-waarde zal terugvin­den omdat de con­struc­teurs tot eind 2020 ver­plicht zijn om bei­de waar­den te bereke­nen. Vanaf 1 jan­u­ari 2021 moeten ze dat niet meer doen. Dit betekent dus dat voor voer­tu­igen die ingeschreven wor­den vanaf 1 jan­u­ari 2021 er miss­chien geen NEDC-uit­stoot meer ver­meld wordt.

Dit ver­soe­peld stand­punt bli­jft gelden “tot­dat, in voorkomend geval, nieuwe wets­bepalin­gen daaromtrent in werk­ing zouden tre­den”, maar er zijn momenteel geen voorstellen die in deze materie zouden ingrijpen.