Nieuw maar tijdelijk: Corona Tax Shelter

Terug naar het overzicht

01 augustus 2020

Nieuw maar tijdelijk: Coro­na Tax Shelter

In het verleden onder­nam de wet­gev­er al meerdere pogin­gen om via fis­cale voorde­len de Bel­gis­che spaarder te ver­lei­den om te beleggen in aan­de­len. De twee meest recente ini­ti­atieven zijn “tax shel­ters”. De ene voor star­tende onderne­min­gen, de andere voor groeibedri­jven. Met de Coro­n­awet III komt er daar een derde bij.

Tax shel­ters

Natu­urlijke per­so­n­en die beleggen in aan­de­len van star­tende onderne­min­gen of van groeibedri­jven kun­nen een belast­ingver­min­der­ing kri­j­gen voor de invester­ing die ze doen.
De modaliteit­en en voor­waar­den van de 2 bestaande tax shel­ters zijn niet iden­tiek. Bijvoor­beeld de belast­ingver­min­der­ing voor groeibedri­jven bedraagt stan­daard 25%. Voor starters bedraagt die 30% en kan ze onder bepaalde voor­waar­den zelfs oplopen tot 45%.

Coro­na Tax shelter

De nieuwe tax shel­ter is gebaseerd op het­zelfde principe: natu­urlijke per­so­n­en aan­moedi­gen om te investeren in vers kap­i­taal in ven­nootschap­pen door hen een belast­ingver­min­der­ing te geven op het geïn­vesteerde bedrag.

Voor­waar­den omtrent de inbreng

De investeerder moet een inbreng in geld doen. Een qua­si-inbreng of een inbreng in natu­ra zijn uit­ges­loten. Met de inbreng wordt ingeschreven op nieuwe aan­de­len die uit­gegeven zijn tussen 12 maart 2020 en 31 decem­ber 2020. De inbreng moet effec­tief gestort zijn voor het einde van het jaar.

Voor­waar­den omtrent de vennootschap

De ven­nootschap die de nieuwe aan­de­len uit­geeft, moet in de peri­ode van 14 maart 2020 tot 30 april 2020 een omzetver­lies gele­den hebben van min­stens 30% in vergelijk­ing met dezelfde peri­ode in 2019. Ook starters komen in aan­merk­ing: in dat geval wordt er vergeleken met de vooropgestelde omzet zoals beschreven in het finan­cieel plan.

Enkel “kleine” ven­nootschap­pen komen in aan­merk­ing. Boven­di­en zijn een hele reeks ven­nootschap­pen uit­ges­loten ongeacht of ze klein of groot zijn. Het gaat met name om beleggings‑, financier­ings- of the­saurieven­nootschap­pen, vast­goed­ven­nootschap­pen, man­age­mentven­nootschap­pen en beursgeno­teerde ven­nootschap­pen. Ook onderne­min­gen in moeil­ijkhe­den zijn uitgesloten.

De inbreng moet de finan­ciële toe­s­tand van de onderne­m­ing ver­sterken. Daarom mag de ont­van­gende ven­nootschap geen div­i­den­den uitk­eren, geen kap­i­taalver­min­der­ing ver­richt­en, geen inkoop van eigen aan­de­len ver­richt­en en even­min lenin­gen ver­strekken.
De ven­nootschap mag geen deel­ne­m­ing aan­houden in een ven­nootschap in een belast­ing­paradi­js of betalin­gen doen aan dergelijke ven­nootschap­pen (behalve als het gaat om werke­lijke en oprechte verrichtingen).

Max­i­mum in hoofde van de vennootschap

Het max­i­mumbedrag dat de ven­nootschap op deze manier mag ont­van­gen is 250.000 euro. De coro­na tax shel­ter kan wel gecom­bi­neerd wor­den met de andere tax shelters.

De investeerders

De investeerder heeft recht op een belast­ingver­min­der­ing van 20%. De inbreng mag niet meer bedra­gen dan 100.000 euro. Boven­di­en mag de par­tic­i­patie van de investeerder in de ven­nootschap niet grot­er wor­den dan 30%. Er is geen belast­ingver­min­der­ing in de mate dat de par­tic­i­patie door de inbreng die grens over­schri­jdt.
Noteer, en dat is een groot ver­schil met de andere tax shel­ters, dat bedri­jf­slei­ders NIET uit­ges­loten zijn van de belastingvermindering.

De investeerder moet zijn invester­ing 60 maan­den aan­houden. Wor­den ze eerder overge­dra­gen, dan wordt de belast­ingver­min­der­ing teruggenomen in de mate dat er nog volle maan­den te lopen zijn. Een liq­ui­datie wordt ook beschouwd als een over­dracht. Maar een liq­ui­datie na fail­lisse­ment is geen over­dracht. In geval van een fail­lisse­ment ver­li­est de investeerder zijn belast­ingver­min­der­ing dus niet. En ook in geval van over­li­j­den van de aan­deel­houd­er zijn de erf­ge­na­men niet gebon­den door de houdplicht.

Crowd­fund­ing of investeren via een invester­ings­maatschap­pij is niet mogelijk. De investeerder moet de ven­nootschap dus wel “ken­nen”. Maar dankz­ij de belast­ingver­min­der­ing realiseert de investeerder een gegaran­deerde opbrengst. Veel tijd om te beslis­sen heeft u niet: de inbreng moet nog voor het einde van het jaar rond zijn.