Gewijzigde btw-regels voor virtuele evenementen vanaf 1 januari 2025

Terug naar het overzicht

04 april 2024

Gewi­jzigde btw-regels voor virtuele even­e­menten vanaf 1 jan­u­ari 2025

Over het toepas­selijk btw-régime voor virtuele even­e­menten — zoals livestream oplei­din­gen, online sportac­tiviteit­en, online con­fer­en­ties,? — bestaat bin­nen de ver­schil­lende EU-lid­stat­en heel wat onzekerheid.

Op dit moment is het zo dat als je dien­sten ver­richt van cul­turele, artistieke, sportieve, weten­schap­pelijke of ver­make­lijke aard, deze wor­den geacht plaats te vin­den waar deze dien­sten materieel wor­den ver­richt. Het gevolg? De omzetbe­last­ing is van toepass­ing van van het land waar de even­e­menten of activiteit­en daad­w­erke­lijk plaatsvin­den. Hier­bij maakt het niet uit of je afne­mer een onderne­mer of par­ti­c­uli­er is, en of die afne­mer een even­e­ment of activiteit fysiek of virtueel bijwoont.

Btw-tarieven­richtli­jn omgezet in Bel­gis­che wetgeving

Voor virtuele cul­turele dien­sten wordt vanaf 1 jan­u­ari 2025 de Btw-tarieven­richtli­jn’ omgezet in Bel­gis­che wet­gev­ing. Dit heeft tot gevolg dat deze virtuele dien­sten belast wor­den in het land waar de afne­mer woont of geves­tigd is. Voor fysieke deel­name veran­deren de regels niet.

Loutere on-demand oplei­din­gen (vooraf opgenomen) kwal­i­fi­ceren al als elek­tro­n­is­che ver­richte dien­sten en zijn dus belast­baar in het land waar de afne­mer woont of is gevestigd.

B2B-con­text

Voor virtuele even­e­menten in een B2B-con­text wor­den vanaf 1 jan­u­ari 2025 de dien­sten belast in het land waar de afne­mer is geves­tigd. Is de afne­mer in een andere EU-lid­staat geves­tigd dan de dien­stver­strekker? Dan zal de btw moeten wor­den ver­legd naar de afnemer.

B2C-con­text

Als jouw afne­mer van de cul­turele dienst geen onderne­mer is, dan word je geacht de cul­turele dienst te ver­richt­en waar deze afne­mer is geves­tigd of waar hij zijn woon­plaats of gebruike­lijke verbli­jf­plaats heeft. Als gevolg hier­van is de omzetbe­last­ing van dat land van toepass­ing. Ligt dit land in de EU? Dan moet je de omzetbe­last­ing van deze EU-lid­staat in reken­ing bren­gen aan de afne­mer. Je kan deze omzetbe­last­ing aangeven via een One Stop Shop-systeem.