Fiscaal voordeel halen uit giften? Dit zijn de voorwaarden

Terug naar het overzicht

24 april 2024

Fis­caal voordeel halen uit giften? Dit zijn de voorwaarden

Geld doneren aan een erk­end goed doel is fis­caal aftrek­baar. Mits u aan een aan­tal voor­waar­den voldoet.

Als u een gift doet van min­stens 40 euro (aan één verenig­ing of instelling), komt u in aan­merk­ing voor een belast­ingver­min­der­ing. Uit­er­aard zijn hogere bedra­gen of giften aan meerdere goede doe­len mogelijk.

De belastin­gaftrek bedraagt 45 pro­cent van het bedrag van de gift(en). Bij een min­i­mumgift van 40 euro ver­di­ent’ u dus via uw vol­gende belastin­gaangifte 18 euro terug.

Max­i­maal 10 pro­cent van uw net­to belast­baar inkomen kan u een belast­ingvo­ordeel oplev­eren. Als het bedrag van de gift op uw fis­caal attest de grens van 10 pro­cent over­schri­jdt, past de fis­cus automa­tisch een beperk­ing toe.

De gift moet afkom­stig zijn van degene die er het belast­ingvo­ordeel voor aan­vraagt. Het kan bijvoor­beeld niet om de opbrengst van een col­lec­tieve geld­in­za­mel­ing gaan. Voor acties zoals een eet­festi­jn of een tombo­la, of voor giften in natu­ra, kunt u geen fis­caal attest krijgen.

Alleen giften aan erk­ende instellin­gen’ — zoals bijvoor­beeld het Rode Kruis, Kom op tegen kanker, Child focus of een uni­ver­si­tair zieken­huis — komen in aan­merk­ing voor het belast­ingvo­ordeel. Op de web­site van de FOD Finan­ciën vin­dt u onder de rubriek Belastingvoordelen/​giften’ een lijst met erk­ende instellingen.

Ook giften aan een buiten­lands goed doel komen in aan­merk­ing voor een belast­ingver­min­der­ing, op voor­waarde dat de organ­isatie gelijk­waardig’ is aan een goed doel dat erk­end is in Bel­gië. Maar giften aan instellin­gen voor (weten­schap­pelijk) onder­zoek die recht­streeks ver­bon­den zijn met een poli­tieke par­tij, komen niet in aanmerking.

Attest nodig

teOm het bedrag van uw gift(en) cor­rect in te vullen op uw jaar­lijkse belastin­gaangifte, moet u van het goede doel van uw keuze een fis­caal attest bekomen. Dat attest geldt immers als bewi­js van de donatie voor de fis­cus. Bij een con­t­role door de belastin­gad­min­is­tratie moet u het attest kun­nen voor­leggen. Meesturen met de aangifte hoeft niet.xt

Rijk­sreg­is­ter- of onderne­m­ingsnum­mer noodzakelijk

Sinds 1 jan­u­ari 2024 moeten de instellin­gen die de giften ont­van­gen niet alleen de naam en het adres van de dona­teur ver­melden op het fis­caal attest, maar ook het rijk­sreg­is­ter­num­mer. Voor rechtsper­so­n­en en ven­nootschap­pen moet het onderne­m­ingsnum­mer ver­meld wor­den. Die ver­plicht­ing is voor het eerst van toepass­ing op attesten voor de belastin­gaangifte in 2025.