De handelshuurlening - samen door de crisis

Terug naar het overzicht

20 juli 2020

De han­delshu­urlen­ing — samen door de crisis

Sinds begin juni kan u als ondernemer/​huurder een nieuw soort onder­s­te­un­ing kri­j­gen dat u moet helpen de huur van de maan­den van lock­down te betal­en. Maar ook uw ver­hu­ur­der moet mee doen 

De han­delshu­ur bli­jft verschuldigd

Als u als hurende onderne­mer uw ves­tig­ing moest sluiten omwille van de over­hei­ds­maa­trege­len, dan is er geen wet­telijke basis om opschort­ing of kwi­jtscheld­ing van de huurgelden te vra­gen. In heel wat gevallen kwa­men huur­der en ver­hu­ur­der al tot een akko­ord om de betal­ing uit te stellen of soms zelfs de huurgelden kwi­jt te schelden (maar dan in ruil voor bijvoor­beeld een ver­leng­ing van het huur­con­tract).
De meeste ver­hu­ur­ders hebben wel begrepen dat het geen zin heeft om het spel hard te spe­len en de huur­der in moeil­ijkhe­den te bren­gen. Maar anderz­i­jds streeft de ver­hu­ur­der zelf ook een inkomen na.

Om een overeenkomst tussen de par­ti­jen te verge­makke­lijken, creëerde de Vlaamse regering de zoge­naamde handelshuurlening.

Wat is een handelshuurlening?

Bij een han­delshu­urlen­ing schi­et de Vlaamse over­heid max­i­maal twee maan­den huur voor, op voor­waarde dat de ver­hu­ur­der een of twee maan­den huur kwi­jtscheldt. De huur­der leent dus één of twee maan­den huur en de bevoegde instantie (de Par­tic­i­patiemaatschap­pij Vlaan­deren — PMV) keert het bedrag van de lening uit aan de ver­hu­ur­der. Die laat­ste ver­w­erft daar­door dus zek­er­heid over de betal­ing van de huur.

Noteer ter­loops dat het niet alleen gaat om de zui­v­ere han­delshu­ur. Ook de con­cessie, het opstal­recht, de erf­pacht, en het vrucht­ge­bruik kun­nen onder voor­waar­den onder de han­delshu­ur­wet­gev­ing vallen. Gemene huur (privé-ver­hur­ing, ver­hur­ing van kan­toren of van logistieke gebouwen) valt er niet onder.

Voor­waar­den

Er zijn 2 belan­grijke voor­waar­den, nl.

De huur­der had tot 15 maart 2020 geen huurachterstallen.

De huur­der moest de fysieke inricht­ing van zijn han­del­sza­ak ver­plicht sluiten in het kad­er van de overheidsmaatregelen.

Modaliteit­en

De han­delshu­urlen­ing wordt ver­leend onder de vorm van een kredi­et op twee jaar. De rente bedraagt 2% per jaar.
Een onderne­m­ing kan via een han­delshu­urlen­ing max­i­maal twee maan­den huur per pand ontle­nen. De las­ten kun­nen mee ontleend wor­den maar het totaal max­i­mum bedraagt 35.000 euro voor alle pan­den samen.

De huur­der moet het kredi­et volledig terug­be­taald hebben, 24 maan­den na de toeken­ning van het kredi­et maar de terug­be­talin­gen starten pas zes maan­den na toeken­ning zodat de terug­be­tal­ing eigen­lijk gespreid wor­den over 18 maanden.

Aan­vraag

U kan deze lening aan­vra­gen op www​.vlaio​.be/​n​l​/​s​u​b​s​i​d​i​e​s​-​f​i​n​a​n​c​i​e​r​i​n​g​/​h​a​n​d​e​l​s​h​u​u​r​l​ening.