Coronapremies voor Vlaamse ondernemers

Terug naar het overzicht

31 maart 2020

Coro­n­apremies voor Vlaamse ondernemers

Vlaamse onderne­min­gen en zelf­s­tandi­gen die alle dagen of in het week­end ver­plicht moeten sluiten als gevolg van de coro­n­avirus­maa­trege­len die de Nationale Vei­lighei­d­sraad trof, kun­nen bij de Vlaamse Regering een coro­n­ahin­der­premie en een bijkomende sluit­ing­spremie aan­vra­gen. Maar ook onderne­min­gen die niet ver­plicht moeten sluiten maar wel te mak­en kri­j­gen met zwaar omzetver­lies, vallen niet uit de boot met Vlaamse ste­un­maa­trege­len. Zij hebben recht op een compensatiepremie.

Hin­der­premie en sluitingspremie

Onderne­min­gen die alle dagen ver­plicht ges­loten zijn ten gevolge van de coro­n­avirus­maa­trege­len die de Nationale Vei­lighei­d­sraad nam sinds 12 maart 2020, en waar­bij hun locatie ges­loten is, hebben recht op een for­faitaire sub­si­die van 4.000 euro.
Voor hore­ca-onderne­min­gen is het vol­doende dat de gelagza­al ver­plicht is ges­loten.
Ook ambu­lante han­de­laars en foorkramers komen in aan­merk­ing als zij gecon­fron­teerd wor­den met reg­uliere open­bare markt of open­bare ker­mis in het Vlaams Gewest die is ges­loten door de coro­n­avirus­maa­trege­len en waarop zij nor­maal aan­wezig zouden zijn.
Onderne­min­gen die in het week­end ver­plicht moeten sluiten door de coro­n­avirus­maa­trege­len, kun­nen geni­eten van een for­faitaire sub­si­die van 2.000 euro.

Een bijkomende sluit­ing­spremie is beschik­baar voor onderne­min­gen die vanaf 6 april 2020 alle dagen of in het week­end ver­plicht ges­loten zijn als gevolg van de coro­n­avirus­maa­trege­len. Die bijkomende sluit­ing­spremie bedraagt 160 euro per ver­plichte sluit­ings­dag die samen­valt met een nor­male open­ings­dag. Hier­bij gelden de open­ings­da­gen die gang­baar waren op 13 maart 2020.

Voor wie?

Komen in aan­merk­ing voor deze premies:

natu­urlijke per­so­n­en die een zelf­s­tandi­ge beroep­s­ac­tiviteit uitoe­fe­nen in hoofd­beroep; ook zelf­s­tandi­gen in bijberoep die, op basis van hun net­to-belast­baar beroepsinkomen, gelijkaardi­ge sociale bij­dra­gen moeten betal­en zoals een zelf­s­tandi­ge in hoofdberoep; 

ven­nootschap­pen met rechtsper­soon­lijkheid van pri­vaat recht, buiten­landse onderne­min­gen met een vergelijk­baar statu­ut en verenigin­gen met een economis­che activiteit.

De ven­nootschap­pen met rechtsper­soon­lijkheid van pri­vaat recht en buiten­landse onderne­min­gen met een vergelijk­baar statu­ut moeten min­stens één werk­ende ven­noot of één bij de RSZ ingeschreven volti­jdse werkne­mer tew­erk­stellen; ook de verenigin­gen met een economis­che activiteit moeten min­stens één bij de RSZ ingeschreven volti­jdse werkne­mer tew­erk­stellen;.
Deze onderne­min­gen hebben een actieve exploitatieze­tel in het Vlaams Gewest overeenkom­stig de Kruis­punt­bank van Onderne­min­gen (KBO).
Bij meerdere exploitatieze­tels, hogere premies

Voor de onderne­min­gen die een for­faitaire sub­si­die van 4.000 euro ont­van­gen, wor­den de pre­mies ver­hoogd als de onderne­m­ing beschikt over één of meer bijkomende exploitatieze­tels die ges­loten zijn ten gevolge van de coro­n­avirus­maa­trege­len en waar min­stens één bij de RSZ ingeschreven volti­jdse werkne­mer is tewerkgesteld.

De ver­hoging wordt berek­end door de for­faitaire sub­si­die en bijkomende sluit­ing­spremie te ver­menigvuldigen met het aan­tal bijkomende exploitatieze­tels. De ver­hoging is beperkt tot max­i­maal vier bijkomende exploitatiezetels.

Hoe tew­erk gaan?

De online appli­catie op de web­site van het Agentschap Innov­eren en Onderne­men (VLAIO) is beschik­baar sinds 27 maart 2020. Voor het indi­enen van de aan­vraag hebt u tijd tot en met 19 mei 2020. De aan­vrager moet zich iden­ti­fi­ceren via zijn/​haar elek­tro­n­is­che iden­titeit­skaart (e‑id) of via een andere aanmeldsleutel.

Het Agentschap Innov­eren en Onderne­men onder­zoekt of de onderne­min­gen en zelf­s­tandi­gen de voor­waar­den hebben nageleefd. Ze bezorgt ver­vol­gens een schriftelijke ken­nis­gev­ing van haar besliss­ing aan de aan­vrager. Als het Agentschap beslist dat de sub­si­die wordt toegek­end, vol­gt de uit­be­tal­ing. De sub­si­die wordt enkel uit­be­taald op een Bel­gisch reken­ingnum­mer op naam van de begun­stigde onderneming.

Onderne­mers die niet in staat zijn zelf dig­i­taal een aan­vraag in te dienen of een vol­macht hier­voor aan hun accoun­tant te geven, mogen via e‑mail con­tact opne­men met VLAIO (corona@​vlaio.​be), met ver­meld­ing van het onderne­m­ingsnum­mer en tele­foon­num­mer van de klant en van de accoun­tant, waar­bij tevens wordt ver­meld wie bij voorkeur zal wor­den gecontacteerd.

Com­pen­satiepremie bij groot omzetverlies

Op 1 april jl. kondigde de Vlaamse regering nog een nieuwe ste­un­maa­tregel aan: een com­pen­satiepremie van 3.000 euro voor bedri­jven die verder­w­erken maar 60% van hun omzet ver­liezen ten opzichte van dezelfde peri­ode vorig jaar. De ref­er­en­tiepe­ri­ode loopt van 14 maart 2020 tot 30 april 2020.

Vol­gende sec­toren komen in aan­merk­ing: de even­e­menten­sec­tor, (para-)medische beroepen, dieren­pen­sions, land­bouw­sec­tor, dien­sten­lever­anciers of gespe­cialiseerde voed­ings- en dranken­winkels zoals een pra­linewinkel of wijnhandel.

De aan­vraag voor een com­pen­satiepremie gebeurt, net zoals de hin­der­premie, bij het Agentschap Innov­eren en Onderne­men (VLAIO).