Btw-aftrek voor weggeschonken goederen: nieuwe formaliteiten

Terug naar het overzicht

18 juli 2020

Btw-aftrek voor weggeschonken goed­eren: nieuwe formaliteiten

Als u als handelaar/​onderneming goed­eren koopt, dan kan u de btw op de aangekochte goed­eren meteen aftrekken. Als u die goed­eren achter­af toch niet verkoopt maar ze voor uzelf gebruikt of ze wegschenkt, dan moet u daar voor uzelf weer btw op aan­reke­nen. Er zijn uit­zon­derin­gen mogelijk. Sinds 2019 zijn die uit­zon­derin­gen strikt geregeld maar op 1 juli zijn de regels een beet­je veranderd.

Voed­ingsmid­de­len

In 2019 werd de prob­lematiek van het wegschenken van han­dels­goed­eren grondig her­vor­md. Er was enerz­i­jds een KB van 28 mei 2019 dat de aftrek regelt voor weggeschonken voed­ingsmid­de­len en anderz­i­jds een wet van 7 april 2019 over de niet-voedingsmiddelen.

Schenkt u voed­ingsmid­de­len weg, dan kan u die btw-aftrek toch behouden als de schenk­ing gedaan werd voor lief­dadighei­ds­doelein­den’ en de voed­ingsmid­de­len niet meer verkocht kun­nen wor­den aan de oor­spronke­lijke com­mer­cial­isatievoor­waar­den’. Het gaat dan om voed­ingsmid­de­len die net vóór of op ver­valdag zijn en die weggegeven wor­den aan bepaalde organ­isaties.
Orig­i­neel was voorzien dat als u goed­eren schenkt aan car­i­tatieve organ­isaties, deze organ­isaties erk­end moeten zijn door de bevoegde over­heid. Maar niet elke “bevoegde over­heid” heeft zo’n formele erken­ning­spro­ce­dure. Daarom vol­staat het voor­taan dat de betrokken organ­isatie een verk­lar­ing kan voor­leggen van­wege de bevoegde over­heid waarin deze beves­tigt dat de organ­isatie vol­doet aan alle voorwaarden.

Het nieuwe KB waarin deze ver­soe­pel­ing staat, bepaalt ook nog dat verdeelplat­for­men (organ­isaties die de goed­eren niet zelf aan behoefti­gen verde­len maar ze doorgeven aan andere instanties) in aan­merk­ing komen als “begun­stigde van de schenk­ing”. Maar die verdeelplat­for­men moeten wel erk­end wor­den door de fiscus.

Anderz­i­jds brengt het nieuwe KB ook een ver­streng­ing met zich mee. Om te ver­mi­j­den dat u btw ver­schuldigd bent op de schenk­ing moet u enkele for­maliteit­en vervullen. Voor elke indi­vidu­ele schenk­ing moet u een doc­u­ment opstellen waarop u gegevens ver­meldt waaruit blijkt dat de btw-vri­jstelling terecht is. Het nieuwe KB ver­plicht u om voor­taan te ver­melden waarom de goed­eren niet meer kun­nen verkocht wor­den tegen de nor­male commercialisatievoorwaarden.

Niet-voed­ingsmid­de­len

Ook niet-voed­ingsmid­de­len kun­nen weggeschonken wor­den zon­der dat er btw ver­schuldigd is wegens ont­trekking. De belan­grijk­ste voor­waar­den zijn dat het moet gaan om lev­en­snoodza­ke­lijke niet-voed­ingsmid­de­len’, die niet meer verkocht kun­nen wor­den tegen de oor­spronke­lijke com­mer­cial­isatievoor­waar­den en die wor­den weggeschonken voor liefdadigheidsdoeleinden.

Het nieuwe KB ver­duidelijkt dat de goed­eren die u schenkt, lev­en­snoodza­ke­lijke niet-voed­ingsmid­de­len moeten zijn “waar­van de wed­erverkoop­waarde aanzien­lijk ver­min­dert vanaf het eerste gebruik”.

Verder gaat het KB in op de rede­nen waarom de goed­eren niet meer verkocht kun­nen wor­den aan de nor­male pri­js: de oorza­ak daar­van moet namelijk zijn:

de houd­baarhei­ds­da­tum of de gebruiks­da­tum van het goed nadert of is ver­lopen op het tijd­stip van de ont­trekking van het goed;

de ver­pakking van het goed is beschadigd of niet in overeen­stem­ming met de com­mer­cial­isati­e­s­tandaard van de fab­rikant of handelaar;

het goed beant­wo­ordt niet aan de pro­duc­ti­e­s­tandaard vast­gelegd door de fab­rikant; of

de gebruike­lijke com­mer­cial­isatiepe­ri­ode voor het goed is verlopen.

De belastin­gad­min­is­tratie had dit eerder al toegelicht in een cir­cu­laire. Ook andere ele­menten uit die cir­cu­laire wor­den nu opgenomen in het KB. Car­i­tatieve organ­isaties die geen formele erken­ning­spro­ce­dure hebben, wor­den toch aan­vaard als begun­stigde van de schenk­ing’ als de bevoegde over­heid beves­tigt dat zij aan alle voor­waar­den vol­doen en ook verdeelplat­for­men komen in aan­merk­ing als begun­stigde.
Maar ook hier komt er een ver­plicht­ing bij: u moet voor­taan melden waarom de goed­eren niet meer kun­nen verkocht wor­den tegen de nor­male commercialisatievoorwaarden.

Sinds 1 juli 2020

De regeling geldt voor “ont­trekkin­gen” sinds 1 juli 2020. In de mate dat het KB eigen­lijk de regels van de cir­cu­laire overneemt maakt dat niet zoveel uit, maar u moet dus wel voor ogen houden dat u voor­taan ook meld­ing moet mak­en van de reden waarom u de goed­eren niet meer aan de nor­male verkoop­pri­js zou kun­nen verhandelen.