Brexit: nieuwe situaties op vlak van de btw

Terug naar het overzicht

15 april 2020

Brex­it: nieuwe sit­u­aties op vlak van de btw

Het is, mede door het coro­n­avirus, uit het dagdagelijks nieuws verd­we­nen, maar de Brex­it is een feit en heeft nu en in de nabi­je toekomst heel wat gevol­gen onder meer op het vlak van btw.

1 jan­u­ari 2021

Het Verenigd Koninkrijk trad uit de EU op 31 jan­u­ari 2020 maar er is nog een kleine over­gangsregeling. Hoewel die regeling in eerste instantie dient om een nieuw han­del­sakko­ord te sluiten, geeft ze de han­de­laars in de EU en in het VK enkele maan­den tijd om zich voor te berei­den op de instal­latie van een nieuwe grens. Want dat is uit­er­aard het meest ingri­jpende gevolg van de Brex­it: het einde van het vrij ver­keer van goed­eren (zow­el op het vlak van douane als op het vlak van btw). Als u goed­eren naar het VK stu­urt, is dat geen intra­com­mu­nau­taire lev­er­ing meer maar een uitvo­er, en uw Britse aankopen zijn geen intra­com­mu­nau­taire ver­w­ervin­gen meer, maar invoeren.

Lev­er­ing van goederen

Als u goed­eren lev­ert aan een belast­ing­plichtige klant in het Verenigd Koninkrijk (B2B), dan is dat na 1 jan­u­ari 2021 een uitvo­er van goed­eren. In de prak­tijk is een uitvo­er ook vri­jgesteld van btw maar dan op basis van artikel 39, §§, 1 en 2 van het Btw-Wet­boek. Dat heeft con­crete gevol­gen voor de ver­meldin­gen die uw fac­tu­ur moet bevat­ten en de codes die in de btw-aangifte moet invullen.

Lev­ert u aan een par­ti­c­uli­er in het VK (B2C), dan kan dat niet meer onder het stelsel van de verkopen op afs­tand: het is na 1 jan­u­ari 2021 ook een van btw vri­jgestelde uitvo­er van goed­eren.
Opgelet: er is geen duidelijkheid over hoe het VK de “invo­er” van dergelijke goed­eren zal behan­de­len. Wellicht is btw ver­schuldigd op het moment dat de goed­eren bin­nenkomen in het VK maar meer dan waarschi­jn­lijk zijn er nog andere ver­plichtin­gen die op dat ogen­blik zullen gelden.

Omge­keerd, als u (als han­de­laar) goed­eren aankoopt in het VK, dan is er sprake van een invo­er. Invo­er van een derde land is aan Bel­gis­che btw onder­wor­pen op het ogen­blik dat de goed­eren in Bel­gië in het vri­je ver­keer wor­den gebracht inza­ke douane. Er zijn douaneregelin­gen waar­door er niet meteen btw ver­schuldigd is, bijvoor­beeld als goed­eren in een douane-entre­pôt wor­den onderge­bracht.
De btw is in principe ver­schuldigd door de klant hoewel de lever­anci­er er wel kan voor kiezen om zelf de hoedanigheid van schulde­naar van de btw te wor­den. Die lever­anci­er (in onze hypothese de Britse lever­anci­er) moet zich dan in Bel­gië iden­ti­fi­ceren (indi­vidu­ele iden­ti­fi­catie met een aansprake­lijke verte­gen­wo­ordi­ger of door mid­del van een glob­ale verte­gen­wo­ordi­ger). In geval van een lev­er­ing met instal­latie of mon­tage door of voor reken­ing van de lever­anci­er is dat trouwens verplicht.

Ver­strekken van diensten

In principe is er voor dien­sten in een B2B-con­text btw ver­schuldigd vol­gens de plaats van de dienst. Als een dien­stver­richter uit het VK in Bel­gië een dienst presteert, is er dus Bel­gis­che btw ver­schuldigd. Voor trans­port­di­en­sten en dien­sten in een B2C-con­text kan u best uw adviseur con­tac­teren om de con­crete sit­u­atie te analy­seren: er bestaan teveel hypothe­ses om bin­nen de con­text van dit artikel te behandelen.

Opgave van intra­com­mu­nau­taire handelingen

Alle intra­com­mu­nau­taire han­delin­gen van nu tot en met 31 decem­ber 2020 moet u, net zoals voorheen opne­men in een opgave van de intra­com­mu­nau­taire han­delin­gen. Eén van de ver­plichtin­gen die u daar­bij heeft, is te con­trol­eren of de tegen­par­tij in het andere land (het VK) een btw-plichtige is. U doet dat door het btw-num­mer te con­trol­eren in het Europees VIES-sys­teem.
Let op: vanaf 1 jan­u­ari 2021 kan u dat sys­teem niet meer gebruiken om de gegevens van Britse btw-plichti­gen na te kijken en te valid­eren. De admin­is­tratie raadt daarom aan om het­z­ij printscreens te nemen van elk VIES-scherm met daarop de gecon­sul­teerde en gevalideerde gegevens van uw klant en die gedurende min­stens 7 jaar te bewaren, het­z­ij douaneaangiften aan te vra­gen voor de goed­eren die na 31 decem­ber 2020 aankomen aan de buiten­grens met het VK om naar daar uit­gevo­erd te worden.

Impact op terug­gave buiten­landse btw

Voor ver­richtin­gen bin­nen de EU kan u btw terugvra­gen via VATRE­FUND, bijvoor­beeld als u btw heeft betaald bij de aankoop van goed­eren in een andere EU-lid­staat. Ook dat stopt voor ver­richtin­gen in het VK, en wel vanaf 1 april 2021.
Voor ver­richtin­gen die u in 2019 stelde, moet u uw aan­vraag tot terug­gaaf indi­enen ten laat­ste op 30 sep­tem­ber 2020. Voor ver­richtin­gen in 2020 heeft u maar tijd tot 31 maart 2021!
Het valt te verwacht­en dat als u vanaf 1 jan­u­ari 2021 goed­eren koopt om ze uit te voeren, u wellicht in het VK een vri­jstelling van de lokale over­drachts­be­last­ing zal kun­nen kri­j­gen (u betaalt wel btw bij de invo­er in Bel­gië). Hoe u die vri­jstelling of terug­gaaf kan bekomen, moet in het VK zelf nog bepaald worden.

Hoe hard zal het gaan?

De over­gangsregeling loopt zoals gezegd tot 31 decem­ber 2020 en dit in afwacht­ing van een akko­ord over een nieuw han­delsver­drag. Maar, geloof het of niet, deze peri­ode kan één­ma­lig met één of twee jaar ver­lengd wor­den. De besliss­ing over zo’n mogelijk uit­s­tel moet genomen wor­den vóór 1 juli 2020. De Britse pre­mier heeft al lat­en uitschi­j­nen dat er geen verder uit­s­tel komt. Het verleden heeft ons echter geleerd dat in dit ver­haal een plotwend­ing op het laat­ste moment nooit uit­ges­loten is.